Systemkrav

Nedanstående systemkrav gäller för systemet.

Kassa/arbetsstation

Mjukvara

• Windows 7 Pro/Enterprise eller senare
• Windows PosReady 7 eller senare

Prestanda

• Intel Celeron J1900 eller bättre CPU och minst 4GB RAM
• Intel Atom D525 processorn är INTE godkänd att köra på.

Inkoppling

• Ett till två nätverksuttag (dator och betalkortsterminal)
• Upp till tre eluttag (dator, kvittoskrivare, betalkortsterminal)
• Kontrollenhet kopplas och strömsätts via USB

Server

För bästa prestanda och driftsäkerhet rekommenderar vi en separat server.
Servern bör inte användas för annat arbete (exempelvis som kontorsdator).
För ökad säkerhet rekommenderas speglade hårddiskar på servern.
Rebnis ska tillhandahållas ett inlogg med administratörsrättigheter.

Mjukvara

• Windows 7 Pro/Enterprise eller senare
• Windows Server 2008 R2 eller senare

Stöds inte
• Windows Small Business Server 2011

Prestanda

Kraven för hårdvara gäller enligt nedan. Generellt gäller att hårdvaran minst ska uppfylla
operativsystemets rekommenderade krav med hänsyn till eventuell övrig installerad mjukvara.

En till två klienter/kassor
Servertjänsterna kan installeras på en klient/kassa och den andra arbetar mot denna.

Tre till fem klienter/kassor
Servertjänsterna installeras på en kraftfull dator och kassorna arbetar mot denna.
Intel Core i5 eller bättre CPU och minst 8GB RAM

Över fem klienter/kassor
Servertjänsterna installeras på en dedikerad server och kassorna arbetar mot denna.
Intel Xeon E3 eller bättre CPU och minst 12GB RAM

Nätverk

Nätverket är det som sammankopplar klientdatorerna med serverdatorn.
Nätverket ska installeras av utbildad tekniker och ska vara separerat från eventuella gästnät.

Trådbundet

All fast utrustning så som server, kassor/arbetsstationer och bongskrivare ska anslutas med kabel.
Minst Cat-5e kabel
Minst 100 Mb/s
I miljöer med mycket störningar, exempelvis i kök, rekommenderas skärmade kablar och uttag.

Trådlöst

Mobila enheter, som exempelvis bärbara betalkortsterminaler, kan anslutas till ett trådlöst nätverk.
Det trådlösa nätverket får enbart användas till kassautrustning/betalterminaler och ska vara i samma
nätverk som det servern är fast ansluten till.
Standard: 802.11n
Kryptering: WPA2-PSK TKIP
SSID: minst sex siffror
Nyckel: minst tio siffror

Övrig hårdvara

Bongskrivare

• Ansluts via trådbundet nätverk
• Kräver ett nätverksuttag och ett eluttag