Jobba med bord

Licens krävs för att använda denna funktion.

Under fliken "Bord" visas de bord och bordsområden som lagts upp i systemet.

Här är en introduktionsfilm gällande hur bord och bordshantering fungerar i kassan.

Allmänt

• Ett bord kan ha noll eller flera notor, notor kan innehålla produkter och betalningar.
  • Bord kan visas på två sätt:
    • I en matris med knappar som ritas ut i nummer/bokstavsordning.
    • Som en vy/karta där man själv placerar ut önskat bord på önskat ställe.
  • Om matrisen är aktiv bläddrar mellan bordsområden i ribbonmenyn, om kartan är aktiv använder man de länkar man lagt in i kartan.
    • "Från alla områden" visar alla bord som finns i systemet om matrisen är vald.
  • Använd knappen "Växla karta/matris" för att byta mellan karta och matris, förvalt läge ställs in i profilen.
  • Bord visas i olika färger beroende på vilken "status" de har för tillfället:
    • Transparent | Ledig - Bordet är ledigt.
    • Grå | Upptagen - Bordet har en nota utan produkter.
    • Blå | Nota finns - Bordet har en (eller flera) notor med produkter.
  • Under bordsnamnet (endast i matrisen) visas hur lång tid det var sedan bordet senast hanterades, plus en färgmarkering uppe i hörnet i form av en cirkel.
    • Följande färger och tidsgränser gäller:
      • Grön - under 20 minuter
      • Orange - mellan 20 och 40 minuter
      • Röd - mellan 40 minuter och ett dygn
      • Transparent - över ett dygn
    • Tiden nollställs när något ändras, exempelvis om man sparar nya produkter, skickar frambong, flyttar bordet eller bara öppnar och sparar.
  • Om ett bord har flera notor visas en ikon med två rutor.
  • Om ett bord har en notering visas en ikon med ett "i".
  • Om ett bord har en nota med ett namn visas även notanamnet under bordsnamnet (endast i matrisen).

Välj/visa nota

• Klicka på önskat bord för att visa information om dess nota/notor.
    • Om bordet har flera notor visas en dialog med val av undernota.
  • De produkter som finns sparade för vald nota visas grupperade per bonggrupp och status.
    • Den tid som visas är den senaste tid något gjordes för den gruppen.
    • Den status som visas är den bongstatus gruppen har för tillfället:
      • Direkt = bongad utan "vänta".
      • Vänta = bongad med "vänta".
      • Fram = frambong har skrivits ut.
  • Eventuella betalningar som finns sparade på notan visas.

Upptagsmarkera bord

• För att markera ett bord som upptaget, klicka först på önskat ledigt bord.
  • Klicka på "Skapa ny".
  • En tom nota skapas och sparas på bordet.
  • Bordet visas nu som upptaget.

Namnge nota

• Välj nota genom att klicka på bordet där notan finns.
  • Klicka på "Namnge" och knappa in önskat namn.
  • Namnet visas nu som komplement till bordsnamnet.
    • Visas om det bara finns en namngiven nota på bordet.
    • Finns det flera namngivna notor på bordet visas inget namn.
  • Namnet på notan visas även i försäljningsvyn när man hämtar notor samt i notafliken.

Lägg till produkter på nota

• Välj nota genom att klicka på bordet där notan finns.
    • Det går även att klicka på ett tomt bord för att skapa en ny nota på det bordet.
  • Gå till fliken "Försäljning".
  • Slå in önskade produkter och gör eventuella bongval under fliken "Bong".
  • Gå tillbaka till fliken "Försäljning" och klicka på "Spara".

Flytta nota

• Välj nota genom att klicka på bordet där notan finns.
  • Klicka på "Flytta".
  • Klicka på det bord som notan ska flyttas till.
    • För att flytta till ett bord i ett annat område väljs först området det ska flyttas till och sedan bordet det ska flyttas till.

Betala en nota

• Välj nota genom att klicka på bordet där notan finns.
  • Klicka på "Betala".
  • Genomför betalning med önskade betalsätt.

Frambong

• Välj nota genom att klicka på bordet där notan finns.
  • Markera den bonggrupp som ska skickas fram, exempelvis "Varmrätt".
    • Endast bonggrupper med status "Vänta" går att skicka fram.
  • Klicka på "Frambong".

Notering på bord

• Bord som har notering visar en liten ikon "i".
  • För att skriva eller visa notering för ett bord, klicka först på önskat bord.
  • Notering visas och hanteras i rutan längst ner till vänster.
  • Dubbelklicka på rutan för att få upp en dialog där notering kan skrivas/ändras.

Rensa noteringar

• Noteringar kan rensas genom att klicka på nerpilen på "Notering" i ribbonmenyn.
  • "Rensa bordsnotering" tar bort notering för markerat bord.
  • "Rensa bordsnotering i detta område" tar bort alla notering från alla bord i aktuellt område.
  • "Rensa bordsnotering i alla område" tar bort alla noteringar från alla bord i alla områden.