Att registrera all dricks enligt detta upplägg gör det tydligt för personalen hur avstämning ska ske samt säkerställa att ALL dricks kan hanteras på i princip samma sätt.

Lösningen är baserad enligt Visitas förslag där dricks betalas ut från arbetsgivaren till en, av personalen, utsedd mottagare som sedan i sin tur fördelar dricksen vidare inom arbetslaget.

Förberedelser

Skapa ett konto (t.ex. kontogrupp 28) kallat 'Dricks', skapa sedan ett betalsätt kallat 'Dricks' med detta konto.

Hantering i samband med kassaavslut

Kontant

Bokar om överskjutande kontanter, ”positiv kassadiff”, som  dricksskuld till personalen.

1. Räkna all kontant dricks.
  2. Gör en växling (Försäljning -> Kassahantering -> Kontantuttag) i kassan 'till kontantkassan' från betalsättet 'Dricks'
  • I och med att pengarna omsätts i kassan kan de redovisas tillsammans med kassans övriga kontanter.

Kassakopplad betalterminal (trådlös/kabel)

Bokar om felaktig växel åter, ”negativ kassadiff”, som  dricksskuld till personalen.

1. Gör ett dagsavslut i terminalen
  2. Sök efter raden ”varav extra” under avsnittet ”Totalt”
  3. Gör en växling (Försäljning -> Kassahantering -> Kontantuttag) i kassan 'till kontantkassan' från betalsättet 'Dricks'
  • Försäljningen bokar om det kortköpets överskjutande belopp från ”växel åter” till ”dricks”. Kontantkassan ska därmed inte röras utan saldot förs över.

Fristående betalterminal

Bokar om ej registrerad betalning i kassan.

1. Gör ett dagsavslut i terminalen
  2. Sök efter raden ”varav extra” under avsnittet ”Totalt”
  3. Gör en växling mellan betalsättet 'Dricks' till 'Betalkort, ref' (samma som används vid en normal betalning)
  • Terminalen är inte kopplad till kassan och därför syns inte det överskjutande beloppet som blir när gästen ger dricks i terminalen.